Leenstelsel komt er definitief

Vandaag is een zwarte dag voor toekomstige studenten. Nadat de wet over het leenstelsel eerder al door de Tweede Kamer kwam, is het ook door de Eerste Kamer gekomen. Dit betekent dat het leenstelsel er definitief komt.

VVD, D66, PvdA en GroenLinks steunden de wet, waardoor er een ruime meerderheid ontstond. De stemming komt na een lange dag waarin minister Bussemaker vraag na vraag moest beantwoorden. Met het leenstelsel komt een eind aan de studiefinanciering. In plaats daarvan wordt van studenten verwacht dat ze geld lenen om hun studie te kunnen bekostigen. Hierdoor zitten studenten nog voordat ze deelnemen aan het arbeidsproces al voor duizenden euro's in de schulden. 

Gevreesd wordt dat jongeren hierdoor minder snel gaan studeren omdat ze enerzijds geen trek hebben in torenhoge schulden en het studeren anderzijds nauwelijks meer loont. Neem als voorbeeld de technische hbo-studies. Die staan te boek als bijzonder lastig en daar een jaar langer over doen is haast eerder regel dan uitzondering. Daar staat tegenover dat je na die studie meestal modaal verdient. Het resultaat is dus vijf jaar lang schulden opbouwen en daarna jaren en jaren krom liggen om die schuld af te kunnen betalen. 

Volgens de dames en heren politici is er echter niets aan de hand, die zien alleen hoeveel geld het oplevert. 's Lands onderwijs kapotmaken is een kleine prijs om te betalen als het 1 miljard euro binnenhaalt. Toch?