Reichelt wint afdalingsklassieker Wengen

Skiër Hannes Reichelt heeft in Wengen de World Cup-afdaling gewonnen. Tijdens de klassieker op de Lauberhorn wist de Oostenrijker, tot teleurstelling van het in grote getale aanwezige publiek, liefst drie Zwitsers voor te blijven.

Als derde ging Carlo Janka naar beneden, twee dagen nadat hij met de zege in de alpinecombinatie zijn eerste World Cup-overwinning in jaren boekte. Lange tijd wist niemand bij zijn tijd in de buurt te komen. De Noor Kjetil Jansrud, leider in de World Cup op de afdaling, gaf bijna een seconde toe en werd uiteindelijk vijfde. Beat Feuz, landgenoot van Janka, startte als dertiende en hij wist dan toch de tijd van zijn kompaan te verbeteren: Feuz was 0,02 seconde sneller.

Reichelt mocht als een van de laatste favorieten zijn geluk beproeven. De Oostenrijker werd in de voorgaande drie edities van de Lauberhornafdaling tweede, derde en tweede, een overwinning ontbrak dus nog. Daar bracht hij met een fantastische run verandering in door 0,12 seconden sneller dan Feuz over de streep te komen. Ook voor de twee Zwitsers was het niet de eerste podiumplek op de Lauberhorn: Feuz won in 2012 al eens, Janka was in 2010 de beste en pakte in 2011 de derde plek. 

Komende zaterdag staat in Kitzbühel de andere van de twee grote klassiekers op het programma, de afdaling tijdens de Hahnenkammrennen. Op 8 februari wordt in Vail/Beaver Creek de afdaling tijdens het WK gehouden.

Reichelt op weg naar de klassiekerzege in Wengen (Foto: Getty)