'Varkens zijn haram in schoolboeken'

De wijze mannen en vrouwen van de Oxford University Press (OUP) hebben auteurs van schoolboeken de opdracht gegeven om het woordje 'varken' of 'varkensvlees' voortaan weg te laten uit een tekst. Ook verwijzingen daartoe zijn haram c.q. niet-koosjer.

Het verzoek zou te maken hebben met de gevoeligheden van joodse en islamitische mensen die varkens maar smerige en onreine dieren vinden.

Het leuke is dat deze duidelijke kniebuiging richting religie werd genoemd tijdens een discussie over vrijheid van meningsuiting op de Britse Tv-zender de BBC. De presentator van het programma is getrouwd met een schrijfster die een brief met de nieuwe richtlijnen ontvangen had.

"Onder de dingen die verboden zijn in de teksten, was het volgende te lezen: varkens en alles dat daar enigszins naar verwijst", aldus presentator Jim Naughtie. Wanneer een respectabele uitgever, verbonden aan een academische institutie, schrijvers opdraagt om boeken te schrijven waarin varkens niet genoemd mogen worden omdat mensen zich daardoor beledigd zouden kunnen voelen, dan zijn we volledig het spoor bijster."

De OUP verkoopt boeken in bijna 200 landen. Een woordvoerder heeft inmiddels laten weten dat auteurs van lesmateriaal rekening dienen te houden met culturele verschillen en gevoeligheden.

Eerder deze maand kwam al naar buiten dat dhimmitude gedrag niet ongebruikelijk is bij uitgevers. HarperCollins heeft het bijvoorbeeld gepresteerd om een kaart van het Midden-Oosten uit te brengen waarop Israel ontbrak. Het afbeelden van dit land in een kinderatlas zou voor klanten uit de golfregio onacceptabel geweest zijn. De Gazastrook en de Westbank zijn wel te zien en grenzen zo ongeveer aan elkaar op het gewraakte kaartje.

Na een storm van kritiek is de gehele oplage uit de handel genomen en halal vernietigd.