Matchfixing laat Jan-Arie van der Heijden koud

Bijna verontschuldigend haalt Jan-Arie van der Heijden zijn schouders op. "Sorry, ik weet er echt niets vanaf", zegt de verdediger van Vitesse, geconfronteerd met het onthullende verhaal in de Volkskrant over matchfixing bij zijn oude club Willem II. "Volgens mij heeft iedereen toen naar eer en geweten gevoetbald."

De 26-jarige Van der Heijden kreeg zaterdag via WhatsApp een bericht van zijn broertje. "Wat is er bij Willem II gebeurd?", stond daar in. De verdediger, die tussen 2009 en 2011 als huurling van Ajax in Tilburg speelde, kroop meteen achter zijn computer. Op een krantenwebsite zag hij een foto van zichzelf in Willem II-shirt, met daaronder een opzienbarend verhaal over gemanipuleerde wedstrijden. Spil in de eerste echte Nederlandse matchfixing-zaak is Ibrahim Kargbo, een middenvelder uit Sierra Leone die zou hebben samengewerkt met Aziatische goksyndicaten. "Kargbo, ik was hem eerlijk gezegd al vergeten", zegt Van der Heijden. "Een jongen die heel hard kon tackelen, hij ging altijd voorop in de strijd. Ik weet verder niet veel van hem, ik heb weinig met hem gepraat. Ik weet niet eens of hij wel Engels sprak."

Kargbo zou in 2009 de uitwedstrijden tegen Ajax en Feyenoord hebben verkocht. Van der Heijden stond in beide duels op het veld. "Bij Ajax verloren we met 4-0. Geen schande tegen een team met spelers als Suárez, Vertonghen, Alderweireld en De Zeeuw. Tegen Feyenoord moest ik er na een half uur in. We gingen met 1-0 onderuit, volgens het verhaal dat ik las hadden we eigenlijk met 2-0 moeten verliezen voor die Aziaten. Volgens mij heeft iedereen honderd procent gegeven en verloren we terecht. Ik heb in ieder geval geen koffertjes met geld door de kleedkamer zien gaan."

Natuurlijk kent Van der Heijden de verhalen over matchfixing. "Ik weet dat het gebeurt, maar dacht dat het vooral om individuele sporten zou gaan. Met elf voetballers lijkt het me lastig bewust te verliezen. Hopelijk loopt dit met een sisser af. Zo'n verhaal is niet goed voor het Nederlandse voetbal en de naam van Willem II, juist een eerlijke club." De verdediger, die aast op een transfer naar het buitenland, is niet bang dat zijn eigen reputatie aangetast wordt door het schandaal. "Iedereen die mij kent, weet dat ik absoluut geen jongen ben die zich hiermee zou inlaten."

De KNVB en justitie gaan onderzoek doen naar de verkochte wedstrijden van Willem II. "Ze mogen gerust bellen, maar ze zullen van mij niet veel wijzer worden", benadrukt Van der Heijden. "Geschrokken ben ik niet, wel verbaasd. Dat zulke dingen in het voetbal gebeuren, had ik niet gedacht."