'Weinig animo voorstelling Roma-jongeren'

In Nederland is er nog opvallend weinig animo voor een voorstelling van Roma-jongeren. Producent Ruud de Graaf wil met de bijzondere dansvoorstelling GRUBB, die eind januari in première gaat, een positieve impuls geven aan het imago van deze vaak achtergestelde groep. Maar dat blijkt lastiger dan gedacht.

GRUBB werd gemaakt door een Canadese regisseur die de jongeren vond in Servië en ze op sleeptouw nam. In de voorstelling, die werd opgebouwd aan de hand van muziek- en danceworkshops, gebruiken zij traditionele Roma-muziek als basis voor hiphop, rap en urban dance. Het stuk kreeg wereldwijd lovende recensies en was met veel succes te zien in New York. "Deze jongeren zijn trots op hun roots, hoewel ze vaak toch met argwaan worden behandeld", legt De Graaf uit. "Zij willen met deze voorstelling hun cultuur ook eens op een positieve manier in het nieuws krijgen."

Dat blijkt echter nog lang niet zo eenvoudig te zijn. In Frankrijk durfden theaters hun handen niet aan de dansende Roma-tieners te branden. En ook in Nederland merkt de producent dat theaters en media niet hard lopen voor de Roma. "Ik heb tien theaters gevonden die hun nek durven uit te steken", vertelt hij. "Maar het is heel triest dat je vanwege het onderwerp harder moet knokken en trekken om aandacht te krijgen voor het product." DWDD is een programma waar een item over de Roma-tieners niet zou misstaan, noemt hij als voorbeeld. "Maar overal krijg ik nul op het rekest. Er is volledige desinteresse voor deze specifieke groep artiesten. En dat vind ik een heel droevige constatering."

GRUBB beleeft zijn Nederlandse première op 27 januari in De Meervaart in Amsterdam. Daarna is de voorstelling te zien in onder meer Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Maastricht. Enschede en Leeuwarden.