Koenders veroordeelt executie

"Nederland veroordeelt de executie van de heer Ang in Indonesië. Het is diep triest dat hij en vijf anderen ter dood zijn gebracht. Ik leef mee met hun families, voor wie dit na jaren van onzekerheid een dramatische afloop is." Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in een reactie op de executie van de Nederlander Ang Kiem Soei.

Koenders heeft de Nederlandse ambassadeur in Jakarta voor overleg teruggeroepen naar Nederland en heeft de tijdelijke zaakgelastigde van Indonesië ontboden op zijn ministerie voor tekst en uitleg. Inmiddels heeft de minister ook de Tweede Kamer over de zaak geïnformeerd.

Koenders zegt dat Nederland alle mogelijke middelen heeft ingezet om de Indonesische autoriteiten ertoe te bewegen de executie af te gelasten, juridisch, diplomatiek, bilateraal en in Europees verband. Koning Willem-Alexander heeft contact opgenomen met de Indonesische president Joko Widodo. Premier Mark Rutte heeft een brief geschreven aan Widodo, staat in de verklaring van Koenders.

Koenders veroordeelt executie
Koenders veroordeelt executie (Foto: ANP)