Litouwen: blijf kalm in geval van oorlog

Inwoners van Litouwen moeten rustig blijven in het geval het land wordt binnengevallen. Dat is het advies van het Litouwse ministerie van defensie. Het ministerie verspreidt volgende week een bijna honderd pagina's tellend handboekje onder de bevolking waarin precies staat hoe de bevolking moet handelen als er oorlog uitbreekt. Litouwen maakt zich grote zorgen over de Russische interventie in Oekraïne en de toenemende schendingen van het luchtruim boven de Baltische staten.

Volgens minister van defensie Juozas Olekas is het advies van de regering 'dringender dan ooit', vanwege de 'Russische agressie tegen zijn buurlanden, in het bijzonder Oekraïne'. De toegenomen activiteit van het Russische leger in de Baltische regio wordt door sommige analisten vergeleken met de situatie tijdens de Koude Oorlog.

Het boekje, dat de titel 'Hoe te handelen in extreme situaties of in geval van oorlog', is gemaakt door militaire experts. Naast advies over oorlogssituaties, bevat het boekje ook wenken hoe om te gaan met natuurrampen, grote ongelukken en terreuraanslagen.

Nadat de Koude Oorlog in 1991 voorbij was, werden Litouwen en de andere Baltische staten onafhankelijk. Zij zochten toenadering tot het Westen. Litouwen werd in 2004 lid van de NAVO en de Europese Unie.