Paus kort bezoek aan Filipijnen in om storm

Paus Franciscus heeft zaterdag zijn bezoek aan het oosten van de Filipijnen ingekort vanwege naderend noodweer. De paus sprak daar zaterdag met de overlevenden van de verwoestende orkaan Haiyan, die in 2013 aan ruim 7300 mensen het leven kostte. Hij droeg in de buurt van Tacloban in de open lucht een mis op en zei dat het moeilijk is woorden te vinden als je wordt omringd door zoveel pijn.

"Zovelen van jullie hebben alles verloren", zei Franciscus tegen de circa honderdvijftigduizend gelovigen. "Ik weet niet wat ik tegen jullie met zeggen, behalve dat de Heer weet wat hij moet zeggen. Sommigen van jullie hebben een deel van het gezin verloren. Alles wat ik kan doen is stil zijn."

Franciscus sprak in zijn moedertaal Spaans, wat hij vaak doet als hij vanuit zijn hart en niet vanaf papier iets wil zeggen. Hij had een preek voorbereid, maar besloot die niet uit te spreken. In plaats daarvan sprak hij een gebed uit. "Dank u Heer, voor het delen in onze pijn. Dank u Heer voor het geven van hoop."

Na de mis vertrok de paus voor een korte lunch en een bezoek aan de kathedraal in Palo. Daar maakte de kerkvader zijn excuses en zei hij dat hij snel weg moest vanwege de storm. "We hebben maar nauwelijks tijd om het vliegtuig te halen."