Poolse priester veroordeeld voor misbruik jongens

Een Poolse priester is dinsdag schuldig bevonden aan seksueel misbruik van minderjarige jongens. De 44-jarige Pawel K. moet zeven jaar de cel in. De rechtbank in Wroclaw verbood de priester voorts ooit nog met jongeren te werken en verplichtte hem psychologische behandeling te ondergaan.

Pawel K. werd in 2012 gearresteerd in een hotel in Wroclaw. Hij had daar een kamer genomen met een tienerjongen, en dat had de aandacht van het hotelpersoneel getrokken. In 2010 was hem al eens een jaar voorwaardelijk opgelegd voor het bezit van kinderporno. Sindsdien was hij geschorst en woonde hij in een tehuis voor emeriti.

Rechter Maciej Skorniak zei dat de schuld van de priester boven elke twijfel verheven was. Een groot aantal slachtoffers legde tijdens het proces getuigenverklaringen af. Ook vond de politie op de computer van de rooms-katholieke geestelijke foto's van zijn slachtoffers.

De veroordeelde priester houdt vol dat hij onschuldig is. Hij kan beroep aantekenen tegen het vonnis.

Het aartsbisdom Wroclaw wil Pawel K. ook voor de kerkelijke rechter vervolgen. Hem wordt verboden nog zijn ambt uit te oefenen en een soutane te dragen. "We betuigen opnieuw onze diepe spijt over de daden van deze geestelijke", zei woordvoerder Rafal Kowalski. "Het is moeilijk de juiste woorden te vinden om onze pijn en ons medelijden voor de slachtoffers uit te drukken."