Paus: Sri Lanka moet waarheid over oorlog openbaren

Paus Franciscus heeft Sri Lanka dinsdag voorgehouden dat volledige verzoening het openbaren van de waarheid vereist over tijdens de burgeroorlog gepleegde wandaden. De paus begon dinsdag in Colombo aan een rondreis door Azië.

Franciscus verwees niet met zoveel woorden naar de weigering van de Sri Lankaanse regering om mee te werken aan het onderzoek van de Verenigde Naties naar oorlogsmisdaden tijdens de laatste maanden van het decennialange conflict tussen de Singalese meerderheid en de Tamil-minderheid. Wel zei de paus dat 'het genezingsproces de zoektocht naar de waarheid moet omvatten'. "Niet om oude wonden open te rijten, maar als een noodzakelijk middel om gerechtigheid, heling en eenheid te bevorderen."

De autoriteiten deden bij het onthaal van de paus een poging uit te stralen dat de verzoening tussen de verschillende bevolkingsgroepen van de eilandstaat vlot verloopt. De ontvangst werd luister bijgezet door Singalese en Tamil-dansers en muzikanten. Een kinderkoor zong Franciscus in beide Sri Lankaanse talen en in het Italiaans en Engels toe.

President Maithripala Sirisena begroette de paus met de verklaring dat het Sri Lankaanse volk gelooft in religieuze verdraagzaamheid en samenleven en daarvoor kan putten uit een eeuwenlange traditie. Veel Tamils klagen echter dat zij nog altijd worden gediscrimineerd. De regering in Colombo maakt volgens mensenrechtenactivisten weinig werk van het onderzoek naar mensenrechtenschendingen.

Later op de dag ontmoette de paus de leiders van de verschillende godsdiensten op het eiland. Hij wilde hen op het hart binden de onderlinge dialoog te zoeken. De laatste tijd moet de moslimminderheid in Sri Lanka het steeds vaker ontgelden.