Ook demonstraties in moslimwereld voor Charlie Hebdo

Niet alleen in de Westerse wereld heeft de bevolking met afschuw gereageerd op de aanslagen op Charlie Hebdo en de Joodse supermarkt in Parijs. Ook in moslimlanden wordt gedemonstreerd.

Hoewel de demonstraties in eerste instantie qua berichtgeving ondergesneeuwd raakten door de massale demonstratie in Parijs, blijkt nu ook dat in de moslimwereld mensen in verschillende steden de straat op gingen om zich uit te spreken tegen geweld en voor de vrijheid van meningsuiting.

In Istanboel marcheerde 'het platform voor de vrijheid van journalisten' in het Cagaloglu-district. Verschillende journalisten, cartoonisten en columnisten betuigden hun steun aan de vrijheid van meningsuiting en aan de redacteuren van het satirische blad Charlie Hebdo.

Ahmet Akbay, de voorman van de Progressieve Journalisten Associatie, gaf aan dat de aanslagen een verlies waren voor heel de wereld, niet alleen voor Frankrijk. 'Heel de wereld, en vooral het Midden-Oosten, wordt bedreigd door terrorisme. Dit gevaar bedreigt ons allemaal', aldus Akbay.

In de Libanese hoofdstad Beirut gingen ook honderden mensen de straat op, waarbij mensen zijn gezien met borden met de teksten 'Je suis Charlie' en 'Je suis Ahmed'. Het laatste verwijst naar Ahmed Merabat, de politieagent die, terwijl hij de journalisten van Charlie Hebdo wilde beschermen, in koelen bloede door een terrorist werd doodgeschoten. Ook in Ramallah was er een demonstratie.