Veel doden door illegale sterke drank India

Het drinken van illegaal gestookte sterke drank is in de noordelijke Indiase deelstaat Uttar Pradesh zeker 28 mensen fataal geworden. Nog eens honderdzestig mensen belandden in het ziekenhuis. Dat hebben de Indiase autoriteiten dinsdag bekendgemaakt. Sommige gewonden liggen aan de beademing, anderen zijn blind geworden.

De meeste slachtoffers werden zondag ziek. Ze waren een cricketwedstrijd aan het kijken in Lucknow, de hoofdstad van Uttar Pradesh. De politie heeft een man opgepakt die de drank, verpakt in zakjes van 200 milliliter, verkocht voor zo'n vijftien cent. In de winkel van de verkoper werd een grote hoeveelheid chemicaliën aangetroffen. Die zijn in beslag genomen en naar een laboratorium gestuurd voor onderzoek.

"De symptomen zijn een duidelijke aanwijzing dat deze patiënten methylalcohol hebben gekregen", aldus Kausar Usman van het King George's Medical College in Lucknow. Hoewel methylalcohol giftig is, wordt het vaak gebruikt in plaats van het drinkbare ethylalcohol om zo goedkoper drank te kunnen stoken. Het komt in India vaker voor dat mensen overlijden door illegaal gestookte drank, omdat ze echte drank niet kunnen betalen.