'FOK!ker is apostel van Breivik'

Er schijnt een ex-FOK!ker te zijn die het extreemrechtse gedachtegoed van Breivik adoreert en verspreidt.

Het zit zo. Op internet is een fanschare rond de Noorse terrorist Anders Breivik aan het ontstaan. De sleutel daarin lijkt een Nederlander te zijn. Het Noorse weekblad Morgenbladet heeft intensief onderzoek gedaan naar elf Breivik-fansites en socialemediakanalen waar hij opgehemeld wordt. Hieruit blijkt dat de drijvende kracht achter veel Breivikaanbidding een man onder het pseudoniem 'Angus Thermopylae' is. Na intensief contact met die 'Angus' kreeg de krant de tip dat het zou gaan om een 36-jarige man die in de Verenigde Staten woont. Deze persoon schreef jarenlang op online fora, waaronder dus ons eigen FOK!. 

Dat FOK! al jaren naast een trouwe schare fans ook af en toe een mafketel aantrekt, mag geen geheim zijn, maar dat we wellicht een thuis geweest zijn voor dergelijke rare figuren als 'de apostel van Breivik', dat vinden we toch een brug te ver. 

Hij wordt zo genoemd omdat hij met zijn weblogs, waar hij allerlei werken van de krankzinnige terrorist vertaalt, publiceert en ophemelt, een soort pan-nationalistische beweging op wil starten, naar de ideeën die zijn grote held onder andere in zijn manifest tentoonspreidt. 

Op het forum is men er ook al volop over bezig. De journalist die het bronartikel van de Elsevier geschreven heeft bericht aan FOK!user Kingstown via twitter dat ze inzicht heeft gehad in het profiel en de posts van deze man op FOK!, maar dat er nog geen onomstotelijk bewijs is dat deze man daadwerkelijk achter het eerder genoemde pseudoniem zit. Mochten er verdere doorbraken zijn in deze zaak, dan hoort u het van ons.