Onderzoek Dieudonné om steunbetuiging aan terrorist

Het Franse openbaar ministerie heeft een onderzoek ingesteld naar komiek Dieudonné M'Bala M'Bala. Justitie gaat na of diens verklaring op Facebook dat hij zich 'Charlie Coulibaly voelt' strafbaar is. Dieudonné, die ettelijke malen is beticht van antisemitisme, vermengde de leus van de verontwaardiging over de aanslagen op Charlie Hebdo met de naam van de man die vrijdag vier joodse gijzelaars doodschoot in een koosjere supermarkt in Parijs.

Dieudonné wordt verdacht van 'het verdedigen van terrorisme', liet het openbaar ministerie weten. Het gewraakte bericht is inmiddels van Dieudonnés Facebookprofiel verwijderd.

Amédy Coulibaly gijzelde vrijdag een twintigtal mensen in een joodse super in Parijs. Hij noemde zich een strijder van terreurbeweging Islamitische Staat en betuigde zich solidair met de broers Kouachi, die eerder die week twaalf mensen hadden doodgeschoten op en rond de burelen van het satirische blad Charlie Hebdo. Toen de politie de supermarkt bestormde vond Coulibaly de dood.

Dieudonné is een zelfverklaard voorvechter van de vrijheid van meningsuiting. Hij liep zondag in Parijs mee in de mars die was georganiseerd als solidariteitsbetoon aan de vermoorde redacteuren van Charlie Hebdo.