Duitsland probeert overleg Oekraïne vlot te trekken

Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk zijn maandagavond in Berlijn bijeengekomen voor overleg over de aanhoudende crisis in Oekraïne. De organisator en gastheer, de Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier, weet naar eigen zeggen niet of hij vooruitgang van de besprekingen mag verwachten. Een nieuwe topconferentie over het conflict ligt voorlopig niet in het verschiet.

Steinmeier liep de afgelopen dagen het vuur uit zijn sloffen om de betrokkenen om de tafel te krijgen. Hij belegde onder meer zondag in Parijs een korte vergadering met bondskanselier Angela Merkel en de presidenten van Frankrijk en Oekraïne. Merkel belde bovendien met de Russische president Vladimir Poetin en met de president van Kazachstan, dat zich als gastheer van een vierlandentop zou kunnen opwerpen.

De strijdende partijen in het oosten van Oekraïne kwamen in september in Minsk een wapenstilstand overeen, maar die bleek al gauw een dode letter. Merkel en Steinmeier dringen aan op het alsnog uitvoeren van de afspraken van toen. Om überhaupt de onderhandelingen te heropenen moeten Oekraïne en Rusland eerst aanzienlijk nader tot elkaar komen, zegt de Duitse regering.

Ook Moskou liet maandag weten dat het vooruitzicht op een nieuwe top afhankelijk is van de besprekingen van maandagavond in Berlijn. De Russische minister van buitenlandse zaken gaf Oekraïne voor aanvang van het overleg te verstaan dat het niet moet proberen de opstand in Oost-Oekraïne neer te slaan.

De leider van de separatisten in Donetsk klaagde maandag dat het Oekraïense leger de afspraken van Minsk schendt. Sinds vorige week bestookt het regeringsleger stellingen van de rebellen in en rond de stad. Kiev wijt het oplaaien van het geweld aan de separatisten.