Libanese veiligheidstroepen grijpen in bij gevangenis

Libanese veiligheidstroepen hebben maandag gedetineerden die vastzitten in een beruchte gevangenis overgeplaatst. Uit onderzoek was gebleken dat sommigen telefonisch contact hadden gehad met een man die later een zelfmoordaanslag uitvoerde die aan negen mensen het leven kostte. Dat heeft een bron bij de Libanese autoriteiten gezegd.

Volgens het Libanese staatspersbureau hebben sommige gevangenen hun matras in brand gestoken uit protest tegen de overplaatsingen. Dat de autoriteiten veel gelegen is aan de overplaatsingen bleek wel uit het machtsvertoon dat ermee gepaard ging. Op beelden van de lokale televisie was te zien dat er helikopters boven de gevangenis cirkelden en dat er ambulances af en aan reden.

De zelfmoordaanslag had zaterdag plaats bij een koffiezaak en de verantwoordelijkheid is opgeëist door het Nusra-front. Het Libanese ministerie van binnenlandse zaken liet echter weten dat onderzocht wordt of de aanslag is gepleegd door de extremistische organisatie Islamitische Staat.

De aanslag past in een patroon van geweld waar delen van Libanon onder zuchten. Het geweld houdt verband met de burgeroorlog in buurland Syrië.