Chinese politie verijdelt aanslagen Xinjiang

Chinese politieagenten hebben maandag zes mannen doodgeschoten die op het punt zouden hebben gestaan bomaanslagen te plegen in de westelijke regio Xinjiang. Dat hebben een woordvoerder van het lokale bestuur en een nieuwssite van de overheid gemeld.

Volgens de website TS News stuitten agenten in de plaats Shule na een melding op een man die zich verdacht gedroeg. Ze schoten hem dood toen hij hen met een bijl te lijf ging en een explosief tot ontploffing probeerde te brengen. In een vervolgoperatie waarover verder geen details werden gegeven werden nog eens vijf mannen die bommen bij zich hadden doodgeschoten. Agenten en omstanders bleven ongedeerd. Een medewerker van de afdeling voorlichting van Shule bevestigde het bericht, maar wilde geen bijzonderheden verschaffen.

Over de identiteit van de verdachten werden geen mededelingen gedaan. In de afgelopen twee jaar zijn binnen en buiten de regio meer dan vierhonderd mensen gedood bij geweld dat aan radicale Oeigoeren in Xinjiang wordt toegeschreven. De oorspronkelijke, overwegend islamitische bewoners van het gebied voelen zich economisch en cultureel steeds meer overvleugeld door Han-Chinezen.