SpaceX lanceert 'terugkeerraket'

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft zaterdag een raket gelanceerd met voorraden voor het internationale ruimtestation ISS. Niet zozeer de bevoorradingsmissie zelf is deze keer het interessantste aspect, maar de terugkeer van de stuwraket Falcon 9.

De Falcon brengt een onbemande Dragon-capsule met 2200 kilo voorraden en wetenschappelijke experimenten aan boord voor het ISS in de ruimte en keert daarna terug naar aarde. Het is de bedoeling dat de raket een verticale landing inzet en op een platform voor de kust van Florida terechtkomt, een ongekende manoeuvre die moet resulteren in het hergebruik van de raket. Normaal gesproken stortten stuwraketten opgebruikt en onbruikbaar geworden neer voor een zeemansgraf.

Hergebruik van de raket zou de kosten van de ruimtevaart verder terugdringen en lanceringen bovendien kunnen versnellen.

Aanvankelijk zou de raket dinsdag worden gelanceerd, maar door problemen met een motor werd de lancering afgelast.

Update 12.05 uur
Zojuist is bekend geworden dat de landing is mislukt. De Falcon bereikte het platform, maar maakte vervolgens een te harde landing waardoor de raket brak. "Bijna, maar nog niet helemaal", was de laconieke reactie van SpaceX-eigenaar Elon Musk. Volgens hem belooft de mislukte landing veel goeds voor de toekomst.