Frans spoedoverleg over veiligheid

De Franse president François Hollande heeft zaterdag een spoedbijeenkomst belegd met ministers en hoofden van de veiligheidsdiensten om te bespreken hoe nieuwe terreuraanvallen op Franse bodem voorkomen kunnen worden. Alle korpscheffen van politie, premier Manuel Valls, minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve en minister van justitie Christine Taubira waren aanwezig.

De aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo, de daaropvolgende ontsnapping van het tweetal schutters en de gijzelingen in en boven Parijs kostten aan twintig mensen het leven, onder wie drie terroristen. Het land is in rouw door de dood van gijzelaars, cartoonisten en agenten, maar Hollande maant zijn landgenoten tot waakzaamheid. De vriendin van de gijzelnemer in Parijs is nog op de loop en zou gewapend zijn.

Extra veiligheidstroepen zijn ingezet in de Franse hoofdstad om gebedshuizen en toeristische locaties te beveiligen.

Zondag is een grote demonstratie georganiseerd om de eensgezindheid tegen extremisme te tonen. Hierbij zullen naar verwachting ook wereldleiders aanwezig zijn, onder wie de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier David Cameron.