Groei reizigerskilometers in regio Rotterdam

De regionale vervoerder RET uit Rotterdam heeft afgelopen jaar het aantal reizigerskilometers met vier procent zien groeien. Het percentage zwartrijders daalde in diezelfde periode tot een historisch laag niveau naar 0,2 procent bij de bus, een procent bij de metro en 0,6 procent bij de tram.

Dat maakte RET-directeur Pedro Peters maandag bekend in zijn nieuwjaarstoespraak. Ook het aantal geweldsincidenten ging naar beneden en wel met zeven procent ten opzichte van 2013. Peters is zeer tevreden over de behaalde resultaten. Dat het aantal reizigerskilometers groeide komt vooral door de groeiende populariteit van de metro, stelde hij.

Die is vooral terug te zien in de aanhoudende groei van Randstadrail tussen Rotterdam en Den Haag. "Inmiddels maken hier dagelijks 37 duizend reizigers gebruik van", aldus Peters, die er ook op wijst dat de havenstad een populaire bestemming is geworden door de komst van onder meer de Markthal en het gebouw De Rotterdam op de Kop van Zuid.

Door de daling van het percentage zwartrijders daalde ook het aantal geweldsincidenten, 'omdat geweld in het openbaar vervoer wordt veroorzaakt door zwartrijders'. Voordat in 2009 poortjes op de metrostations kwamen, lag het percentage zwartrijders dik boven de tien procent en was het aantal geweldsincidenten ook fors hoger. "Mocht er nog twijfel bestaan of poortjes helpen tegen zwartrijden, deze cijfers spreken voor zich", aldus Peters.