BN'ers tekenen petitie Angelina Jolie-film

Een groep bekende Nederlanders heeft zich aangesloten bij een Amerikaanse petitie die oproept om Unbroken, de nieuwe film van Angelina Jolie, in de Japanse bioscopen te vertonen.

Onder anderen schrijver Adriaan van Dis, Doe Maar-oprichter Ernst Jansz, zangeres Wieteke van Dort en filmmaakster Hetty Naaijkens hebben de aansporing op de site Change.org ondertekend. Het zijn allemaal Nederlanders met een Indische achtergrond, waarvan familie door de Japanners heeft geleden in de Tweede Wereldoorlog.

De petitie is een initiatief van The Indo Project, een Amerikaanse organisatie die de herinnering aan het Indische verleden wil behouden voor het nageslacht. De Nederlandse schrijfster Inez Hollander, die les geeft op de universiteit in de Californische stad Berkeley, zit in het bestuur van de groep.

De oproep is een reactie op een petitie die in Japan is opgestart door een groep nationalisten om de film daar niet in de bioscopen uit te brengen. Deze tegenstanders menen dat het oorlogsepos Unbroken, dat vrij expliciet de martelingen van de Japanners in de oorlogskampen toont, racistisch is en een verkeerd beeld van de werkelijkheid geeft.

"De Tweede Wereldoorlog in Azië is zwaar ondervertegenwoordigd in boeken en films, en veel Japanse schoolkinderen hebben nog geen idee wat hun grootouders hebben gedaan", legt schrijfster Hollander uit. "De rol van Japan in de oorlog wordt in dat land nog steeds onder het tapijt geschoven."

De kans dat een grote film als Unbroken dit onderwerp onder de aandacht kan brengen, moet volgens haar worden aangegrepen. "Als je het verhaal een beetje kent, zoals wij dat allemaal doen, bevat de film geen verrassingen. Hollywood slaat de plank vaak mis en vercommercialiseert dit soort verhalen. Dat is nu niet gebeurd."

Unbroken vertelt het verhaal van Olympisch atleet Louis Zamperini, die tijdens de oorlog na een vliegtuigcrash boven de Stille Oceaan in een Japans krijgsgevangenkamp terechtkwam.

Veel ondertekenaars voegen aan de lijst ook hun eigen ervaringen in of herinneringen van hun ouders aan de Jappenkampen toe. Het is de bedoeling dat de petitie, die is opgesteld als een open brief aan regisseur Angelina Jolie, in de loop van de maand aan de Japanse ambassadeur in Washington wordt aangeboden. Unbroken is vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen te zien.