PDC WK: Anderson wereldkampioen na thriller

Gary Anderson is voor de eerste keer in zijn carrière wereldkampioen darts geworden, In een bloedstollende wedstrijd kon hij pas in de laatste set afrekenen met Phil Taylor. The Flying Scotman won met 7-6 en mag 250.000 Britse pond bijschrijven, zo'n 320.000 euro. Taylor moet genoegen nemen met 120.000 pond (153.000 euro).

Anderson mocht de partij beginnen en opende met een 120-finish. Het werd 2-2 en via een 121-finish kon Anderson de eerste set binnen halen. De Schot ging door en brak Taylor direct. De Engelsman kwam terug en had drie kansen op tops, maar miste drie keer. Vervolgens gooide Anderson 82 niet uit, waarna Taylor met zijn derde pijl dubbel tien raakte en de set binnenhaalde.

Het finishen liep niet lekker bij Taylor. In de eerste leg van de vierde set miste hij negen pijlen op de dubbel. Anderson wilde 72 uitgooien met twee keer dubbel 18, dit lukte in eerste instantie niet, maar pakte de leg wel. Set vier ging met 3-1 naar The Flying Scotsman en sloeg een gat. De voorsprong was binnen mum van tijd ongedaan gemaakt. Sets vijf en zes gingen met 3-0 naar Taylor. Anderson had een mindere periode en Taylor trof de dubbels nu wel.

Gary Anderson
Gary Anderson nieuwe Schotse wereldkampioen na Les Wallace en Jocky Wilson. (PRO SHOTS/Actionimages)

Op 1-1 in set zeven is het Taylor die Anderson breakt en voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong kwam. Een leg later pakte hij de set en The Power leidde met 4-3. Anderson liet het er niet bij zitten en brak direct. Taylor brak terug en het werd 2-2. Taylor gooide 177 om 24 over te laten toen Anderson op 85 stond. De Schot gooide dat niet uit, maar Taylor faalde ook op dubbel 12. Via 9 en dubbel 8 ging 25 wel uit waardoor Anderson in de wedstrijd bleef.

Set negen begon opmerkelijk. Anderson had twee pijlen in de triple zitten, maar gooide beide pijlen met z'n derde pijl er weer uit. Hij begon de leg dus met nul punten. Taylor profiteerde en brak meteen. Het werd 2-0, maar de Engelsman kon niet de set naar zich toe trekken. Anderson gooide 54 uit om in de set te blijven. De Schot liet het er niet bij zitten en 84 en 65 trok hij alsnog de negende set naar zich toe.

Anderson was op stoom, won de tiende set met 3-1 en kwam 6-4 in sets voor. Taylor opende set elf met bijna een negendarter. Hij gooide dubbel twaalf echter niet, maar pakte wel de leg en de break. The Power maakte er 6-5 van door de elfde set met 3-0 te winnen. Het werd 2-2 in set twaalf. Taylor begon met 139 en Anderson slechts 60. Taylor hield 82, toen Anderson op 170 stond. Anderson faalde op de tweede triple 20, waarna Taylor via dubbel acht een beslissende set uit het vuur sleepte.

Anderson mocht de beslissende set beginnen en hield zijn leg. Taylor kreeg de kans op de gelijkmaker maar miste drie pijlen op dubbel 16. Anderson sloeg direct toe. gooide dubbel 18 wel en mocht gooien voor de partij. Anderson gooide ook in de laatste leg sterk en via dubbel 12 won hij de laatste set met 3-0 en is wereldkampioen.

Taylor had een hoger gemiddelde, maar liet het op de dubbels iets meer afweten dan Anderson. The Flying Scotman was al de beste darter op de vloer, won vorige maand de Player Championship Finals en pakt nu ook de hoofdprijs.