Recycle-raket komt stap dichterbij

Een onbemand ruimteschip gaat naar het internationale ruimtestation ISS. Een bijzondere missie, maar niet vanwege de ruimtereis zelf. De vlucht is namelijk ook een test. Het commerciële bedrijf SpaceX wil iets nieuws proberen: na vertrek moet een gedeelte met raketmotoren weer zachtjes landen op aarde.

Als de test slaagt, beschikken we over een tijdje misschien over raketten die hergebruikt kunnen worden. Zoiets bestaat nu nog niet. Recyclen spaart niet alleen geld en grondstoffen uit, maar het betekent ook dat er vaker naar de ruimte kan worden gevlogen. Spaceshuttles werden wel hergebruikt, maar die zijn voltooid verleden tijd.

De Falcon 9-raket van SpaceX moet dinsdag opstijgen van ruimtebasis Cape Canaveral in Florida, om 12.18 uur Nederlandse tijd. Ruim twee minuten later, op een hoogte van 80 kilometer, wordt de zogeheten eerste trap losgekoppeld. Dat is het gedeelte dat de raket genoeg snelheid moet geven om te ontkomen aan de zwaartekracht. Die eerste trap keert vervolgens terug naar de aarde. Nu is het zo dat die delen naar de oceaanbodem zinken, of dat marineschepen ze moeten bergen. Vervolgens moet voor elke lancering een nieuwe eerste trap worden gebouwd.

Voor de test van vrijdag heeft SpaceX een onbemand schip naar de Atlantische Oceaan laten varen. Het is de bedoeling dat de eerste trap voorzichtig op het dek landt, midden in de roos. Het schip kan dan met de eerste trap terugvaren naar de kust. De zachte landing is een enorme uitdaging, omdat het schip maar 100 meter lang en nog geen 60 meter breed is. Bovendien dobbert het zonder anker op de golven van de oceaan. ,,De kans op succes is niet groot, op zijn best 50 procent’’, erkent SpaceX.

Recycle-raket komt stap dichterbij
Recycle-raket komt stap dichterbij (Foto: ANP)