Gooische Vrouwen 2 best bezochte film in 2014

Gooische Vrouwen 2 is de best bezochte film van 2014. Dat blijkt uit een voorlopige inventarisatie van de bezoekcijfers van de Nederlandse bioscopen. De komedie van regisseur Will Koopman trok tot 1 januari bijna 1,2 miljoen bezoekers.

Het tweede avontuur over vier verwende vriendinnen uit het Gooi brak de afgelopen weken al diverse records, waaronder de beste openingsdag voor een Nederlandse film ooit en het beste openingsweekend.

Op de tweede plek lijkt The Hobbit: The Battle of the Five Armies te eindigen. Het derde deel in de reeks, gebaseerd op het boek van Tolkien, trok in de kerstvakantie 830 duizend bezoekers naar de theaters. Om de derde plek strijden The Wolf of Wall Street, het zwartkomische epos over beursfraudeur Jordan Belfort, en The Hunger Games: Mockingjay Part 1. Beide films trokken tegen de zevenhonderdduizend geïnteresseerden naar de bioscopen.

In de kerstvakantie deden, naast The Hobbit en de animatiefilm De Pinguïns van Madagascar, vooral Nederlandse films het erg goed. De afgelopen weken stonden er drie vaderlandse titels in de top vijf: naast Gooische Vrouwen trokken ook Mees Kees op de Planken en Wiplala volle zalen. Het marktaandeel van de Nederlandse film schurkte daarmee tegen de vijftig procent aan. De definitieve bezoekcijfers over 2014 presenteert de bioscoopbranche volgende week op de nieuwjaarsbijeenkomst.