Nieuwjaarsbarbaar hard en snel afgestraft

Brandstichten, stunten met vuurwerk of vechten met de politie tijdens de jaarwisseling? Raddraaiers krijgen net als afgelopen jaren te maken met een harde en snelle aanpak. Sommigen staan vrijdag al voor de rechter.

De strafeis voor geweld tegen ambulancepersoneel of brandweerlieden in de nacht van woensdag op donderdag ligt tweehonderd procent hoger dan normaal. Voor brandstichten, gevaarlijk gedrag met vuurwerk en het uitlokken van gevechten met de politie eist het Openbaar Ministerie straffen die 75 procent hoger liggen.

Het lik-op-stukbeleid moet helpen het feest ongestoord te laten verlopen. Voorwaarde is wel dat de strafbare feiten duidelijk te maken hebben met de jaarwisseling. Ook moeten de zaken eenvoudig te bewijzen zijn.

Om het nieuwjaarsgeweld ook zo snel mogelijk af te kunnen straffen zijn supersnelrechtzittingen gepland. De rechtbank in Amsterdam rekent vrijdag af met raddraaiers. Op andere plekken gebeurt dat in de loop van de volgende week.

Of ook de rechters meegaan in de harde aanpak, is de vraag. Vorig jaar was de ene supersnelrechter genadelozer dan de andere. Zo kreeg in Rotterdam een verdachte een forse celstraf (tien maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk) voor het gooien van een bierfles naar de politie. Maar een verdachte in Amsterdam, beschuldigd van een vechtpartij met twee medewerkers van de NS, kon naar huis, omdat de rechter drie dagen voorarrest en 150 euro schadevergoeding wel voldoende vond.