China wil universiteiten steviger aan de leiband

De Chinese regering wil de universiteiten ideologisch weer in het gareel dwingen. Het leiderschap van de Communistische Partij over het academisch onderwijs moet daartoe worden verstevigd, zei president Xi Jinping maandag.

De universiteiten moeten het marxisme uitdragen en ideologisch gidswerk verrichten, stelde Xi maandag volgens staatspersbureau Xinhua. De versterking van het leiderschap van de partij in de academische wereld zou 'een fundamentele waarborg' zijn 'voor het welslagen van socialistische universiteiten met een Chinees karakter'.

Politieke indoctrinatie maakt deel uit van het studieprogramma van iedere Chinese student. Universitair docenten worden al jaren nauwlettend in de gaten gehouden. Vorig jaar ontsloegen twee universiteiten hoogleraren die zich sterk maakten voor de vrijheid van meningsuiting en voor de rechtsstaat.

Eerder dit jaar stuurde een partijkrant verslaggevers naar tientallen colleges om te speuren naar hoogleraren die 'China beschimpen'. De krant vond onder meer professoren die 'westerse' ideeën als de scheiding der machten aanprezen. Veel academici besloten daarop hun woorden nog eens te meer op goudschaaltjes te wegen.

Sinds het aantreden van Xi zijn de ideologische kaders aangescherpt. Op kunstenaars, kerken en anderen wordt streng toegezien en journalisten ondergingen verplicht een cursus marxisme.