Barcelona ontkomt niet aan transferverbod

FC Barcelona is niet kunnen ontkomen aan een transferverbod. Het hoger beroep dat de Catalaanse grootmacht aantekende tegen die straf is afgewezen. Barcelona zal gedurende het kalenderjaar 2015 geen spelers mogen aantrekken.

Dat betekent dat de huidige nummer twee van de Primera División tijdens twee opeenvolgende transferperiodes de hand op de knip moet houden en het moet doen met de huidige selectie. Barça kreeg die straf opgelegd door de FIFA vanwege het feit dat de club over een periode van meerdere jaren ongeoorloofde transfers had verricht. Het aantrekken van minderjarige, buitenlandse spelers was in strijd met de regelgeving van de wereldvoetbalbond.

In de hoop die straf te kunnen ontlopen diende Barcelona een beroep in bij het Court of Arbitration for Sport (CAS), maar die instantie oordeelde dinsdag dat de tuchtcommissie van de FIFA het bij het rechte eind had. Het transferverbond van twee transferperiodes blijft gehandhaafd.

"CAS heeft het beroep van Barcelona tegen de beslissing van de tuchtcommissie van de FIFA als ongegrond beoordeeld", meldt het CAS middels een officieel statement.

"Het panel sluit zich aan bij de bevindingen dat FC Barcelona de regels heeft geschonden met betrekking tot de bescherming van minderjarigen en de registratie van minderjarigen bij jeugdopleidingen. Bijgevolg wordt de beslissing van de FIFA bevestigd en blijft de sanctie van kracht."

De beslissing van het CAS is van definitieve aard. Dat betekent dat Barcelona geen mogelijkheid meer heeft om in beroep te gaan, en pas in januari 2016 spelers kan aantrekken.