Vondst wrakstukken AirAsia bevestigd

Tijdens de zoektocht naar het vermiste vliegtuig van AirAsia zijn dinsdagochtend objecten gevonden die van het toestel zouden kunnen zijn. Dat hebben de Indonesische autoriteiten laten weten.

De objecten drijven in de zee en zouden mogelijk wrakstukken van het toestel kunnen zijn. Indonesische media lieten op televisie beelden daarvan zien. Het zou gaan om oranje en witte stukken.

Het is nog niet bevestigd dat het echt gaat om delen van de Airbus die zondag verdween boven de Javazee.

Update 09:35
In de Javazee bij Borneo waar gezocht wordt naar sporen van het verdwenen vliegtuig van Air Asia zijn lichamen en brokstukken gezien. Dat zeggen overheidsvertegenwoordigers die dinsdag na een helikoptervlucht over de vindplaats in Pangkalan Bun terugkeerden.

De lichamen zijn geborgen en overgebracht naar een schip van de Indonesische marine, zei directeur SB Supriyadi van de nationale reddingdienst. Ze waren opgezwollen, maar intact. Ze hadden geen reddingvesten om.

De lichamen en brokstukken werden gezien op ongeveer 170 kilometer ten zuiden van Pangkalan Bun. De Airbus A320 van Air Asia verdween zondag tijdens een vlucht van Surabaya naar Singapore. In het laatste radiocontact met de Indonesische verkeersleiding had de piloot aangegeven dat hij wilde uitwijken voor een onweerswolk. 

Update 11:28
De wrakstukken die in zee bij Indonesië zijn gevonden, zijn van het sinds zondag vermiste toestel van AirAsia. Dat heeft het Indonesische ministerie van Transport dinsdag bevestigd.

'Het is bevestigd dat het wrakstukken zijn van een rood-wit vliegtuig', zei een hoge ambtenaar van het ministerie volgens de krant Jakarta Post.