Hersendode zwangere Ierse mag sterven

Een hersendode zwangere vrouw in Ierland hoeft niet langer kunstmatig in leven te worden gehouden om haar achttien weken oude foetus een kans op leven te geven. Dat heeft een rechtbank in Ierland vrijdag besloten. De vrucht zal de eventuele geboorte toch niet overleven.

Artsen die de vrouw behandelden weigerden het verzoek van haar familieleden om haar niet langer kunstmatig in leven te houden. De vrouw was al sinds 3 december klinisch dood, vier dagen nadat ze een ernstig hoofdletsel had opgelopen na een val, maar de artsen stelden het leven van de foetus niet op het spel te willen zetten.

Andere artsen verklaarden voor de rechter dat de foetus niets anders ondergaat dan stress en slechts de 'dood in het verschiet' heeft. De rechtbank oordeelde daarop dat de vrouw mag overlijden. Advocaten van de vrouw en de ongeboren vrucht aanvaardden het besluit.

Het leven van ongeborenen in Ierland wordt bij de grondwet beschermd. Het land kent bovendien de strengste wetgeving op het gebied van abortus in heel Europa.