Cocu: "Er zit veel vuur in mij"

Phillip Cocu kreeg dit jaar veel kritiek te verduren. Na een aarzelende start voelt de 44-jarige trainer zich helemaal op zijn plek als hoofdtrainer van PSV. De Eindhovenaren beleefden vorig seizoen een uitermate wisselvallige voetbaljaargang, die resulteerde in een teleurstellende vierde plaats op de eindranglijst.

Een deel van de supporters wilde bloed zien en schreeuwde om het vertrek van Cocu. Inmiddels is de stemming weer opperbest in Eindhoven. PSV gaat aan kop in de Eredivisie, met een voorsprong van vier punten op naaste belager Ajax. Naar eigen zeggen heeft Cocu stappen gemaakt als trainer.

"Ik zit er korter op dit jaar. Dat is een gevolg van evalueren. Een aantal zaken is aangescherpt of pakken we iets anders aan", vertelt hij in gesprek met Voetbal International. "Voor mijn gevoel sta ik niet compleet anders te coachen, maar als trainer maak ik natuurlijk ook een ontwikkeling door."

Een jaar geleden werd Cocu veelvuldig verweten te lief te zijn voor een baan als hoofdtrainer. Hij zou het gif missen. "Ik zal me nooit heel anders gedragen dan ik ben, dat komt bij mij niet natuurlijk over. Voor een camera weet ik mezelf te beheersen. Ik heb controle, ook al ben ik boos of blij of gespannen."

Dat betekent evenwel niet dat Cocu niet in woede kan uitbarsten als de situatie daar om vraagt. "Er zit heel veel vuur in mij, maar dat bewaar ik voor de kleedkamer of soms het trainingsveld. Het trainersvak heeft me echt te pakken. Ik ben niet meer zoekende. Waar ik heen wil? Als voetballer heb ik altijd de top nagestreefd, dat heb ik als trainer ook."