'Mijn vader gaf me aan Boko Haram'

Een 13-jarig meisje in Nigeria dat door haar vader werd weggegeven aan terreurgroep Boko Haram heeft woensdag haar verhaal gedaan op een persconferentie. Boko Haram wilde dat het meisje zichzelf zou opblazen, maar ze zag hier uiteindelijk vanaf.

De vader van het meisje, die volgens haar ook lid is van de terreurbeweging, gaf haar af bij een kamp in de staat Bauchi. De strijders daar vroegen het meisje of ze naar het paradijs wilde gaan. "Ja", zei ze. Ze moest dan wel een zelfmoordaanslag plegen, vertelde de Boko Haram-strijders haar. "Toen ze zeiden dat ik moest sterven om naar het paradijs te gaan, dat ik een bom moest laten ontploffen en moest sterven, zei ik dat ik dat niet kon doen", aldus het meisje.

De mannen dreigden haar te vermoorden als ze zich geen bomvest liet aanmeten, dus ging het meisje erin mee. Ze had gezien hoe mensen in het kamp levend werden begraven en was bang dat dat lot ook haar ten deel zou vallen.

Twee andere meisjes bliezen zich op 10 december op een markt in de stad Kano op. Vier mensen kwamen om. Het meisje liep een beenwond op en liet zich door een taxi naar een ziekenhuis brengen. Het bomvest liet ze achter in de taxi. Ze werd uiteindelijk in het ziekenhuis gearresteerd, aldus politiechef Adenrele Shinaba. Zolang het onderzoek loopt blijft het meisje in hechtenis. De politie heeft haar vader nog niet weten te vinden.