'MH17 neergeschoten door luchtdoelraket'

Vlucht MH17 is met een luchtdoelraket neergehaald. Dat zegt een getuige die foto's heeft genomen kort na het afschieten van de raket en direct na het neerstorten van het toestel tegen RTL Nieuws. De fotograaf lijkt daarmee hard bewijs te hebben.

De serie hoogresolutie foto's zijn genomen in de omgeving van de rampplek in het oosten van Oekraïne. Op de eerste twee foto's is een verticale rookpluim te zien, die lijken te komen vanaf de plek waar de raket gelanceerd is. Op de derde foto staat een grote zwarte rookpluim, waarschijnlijk vanaf de plek waar het vliegtuig is neergekomen.

Om de privacy van de fotograaf te beschermen heeft RTL, die de foto's heeft gezien, niet gepubliceerd. De maker heeft zijn camera ingeleverd bij de internationale onderzoekscommissie. Ook sprak hij drie uur lang met een Nederlandse en Australische onderzoeker.

Experts zeggen tegen RTL dat op de foto's geen spoor van manipulatie is te zien. Ook voormalig luchtmachtcommandant Theo Rikken, die bij Defensie verantwoordelijk is geweest voor het afschieten van geleide wapens vanaf de grond, bevestigt aan de hand van de foto's dat het duidelijk om een raket gaat.

Het Openbaar Ministerie laat weten dat het de foto's in het bezit heeft, en dat ze onderdeel uitmaken van het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp.