Goud voor aflossingsploeg, zilver voor Knegt in Seoul

De aflossingsploeg van de Nederlandse shorttrackers heeft tijdens de wereldbekerwedstrijd in Seoul goud gewonnen. Het team met Sjinkie Knegt, Freek van der Wart, Adwin Snellink en Daan Breeuwsma versloeg in de finale Canada, China en Zuid-Korea. Vorige week in Shanghai moest de ploeg nog genoegen nemen met zilver. 

De Nederlandse shorttrackers reden bijna de hele wedstrijd voorop. Knegt werd uiteindelijk op de aflossing de grote man. Op zeven ronden van het einde kwam hij op kop. Zijn teamgenoten wisten de leiding te behouden, waarna Knegt als afmaker de slotronden inging. In de één-na-laatste ronde stak de Zuid-Koreaan Kwak Yoon-gy voorbij Knegt, maar Knegt reageerde daar goed op en wist direct weer aan de leiding te komen. Met als gevolg dat hij daarna als eerste over de lijn kwam. 

Knegt kreeg eerder op de dag ook al een medaille omgehangen. Hij pakte zilver op de 500 meter. Alleen de Koreaan Seo Yi-ra was sneller. Knegt lag in de finale lang vierde, maar hield uiteindelijk de Canadees Charles Hamelin en de Chinees Wu Dajing achter zich. Zaterdag was er al brons op de 1000 meter voor de geboren Fries. 

Freek van der Wart kwam op de 500 meter uit in de B-finale. Op de kortste afstand ging hij in de laatste bocht onderuit, waardoor Van der Wart als derde finishte. Hij werd daarmee zevende in de eindstand. 

Bij de dames kon Rianne de Vries succes boeken op de 1.500 meter. De shorttrackster uit Friesland werd in de halve finales uitgeschakeld. De aflossing bij de vrouwen werd gewonnen door China voor Zuid-Korea en Rusland. 

Het volgende toernooi voor de shorttrackers is het Europees kampioenschap in eigen land. Op 23, 24 en 25 januari 2015 is het EK in Dordrecht. Vorig jaar was er brons voor Niels Kerstholt nadat Knegt werd gediskwalificeerd omdat hij bij de finish beide middelvingers had opgestoken en een schoppende beweging had gemaakt naar kampioen Viktor An. Knegt stond toen derde in het algemeen klassemement. Jorien ter Mors werd vorig jaar in Dresden Europees kampioen, waarschijnlijk zal ze haar titel niet gaan verdedigen.