Debat over de zorgcrisis

Zojuist is het overleg in het Torentje, naar aanleiding van de aanhoudende politieke crisis, afgesloten. Uit de eerste reacties van de fractievoorzitter van D66, ChristenUnie en SGP (de zogeheten C3) blijkt dat geen van deze partijen akkoord gaat met het voorgestelde compromis.

Er zal eerst gewacht worden op een brief van het kabinet, waarna meteen een debat over dit geheel zal plaatsvinden. Dit bericht zal, waar nodig, geüpdatet worden.

Het compromis dat verzonnen zou zijn is volgens velen staatskundig dubieus. De VVD zou namelijk, bij monde van Minister Schippers, geëist hebben dat de zorgwet opnieuw, onveranderd, ingediend zou worden. Deze wet zou dus nogmaals door zowel de Tweede als Eerste Kamer bekeken moeten worden. Zouden de drie 'afvallige' PvdA-senatoren alsnog tegen stemmen, dan wordt de wet alsnog doorgevoerd door middel van een 'Algemene Maatregel van Bestuur' (AMvB). Saillant detail is dat er noch door de Tweede, noch door de Eerste Kamer gestemd hoeft te worden over zo'n AMvB.

NOS-verslaggeefster Dominique van der Heyde geeft aan dat het vooral de PvdA is geweest die een val van het kabinet wilde voorkomen. Dat zou de reden geweest zijn waarom de PvdA de staatskundig dubieuze 'list' zou hebben onderschreven.

Uiteraard is het debat op tv en internet te volgen via Politiek24.

Update 23.02 uur:
De brief is inmiddels gepubliceerd (PDF). Nu is het nog wachten op het debat, dat naar verwachting om 23.45 uur zal beginnen.

Update 23.38 uur:
PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid rekent erop dat het kabinet van VVD en PvdA blijft zitten. Hij zei dat donderdagavond voor de camera van het televisieprogramma Nieuwsuur.

Volgens hem is er hard gewerkt om het conflict tussen de regeringspartijen over het zorgconflict op te lossen. Het kabinet zal de uitkomst daarvan later donderdagavond in een debat in de Tweede Kamer toelichten.

Update 23.58 uur:
Het debat is inmiddels begonnen. Rutte begint met een openingspraatje. "De wil om er uit te komen was groot, het kabinet heeft er vertrouwen in dat er een oplossing is gevonden die recht doet aan alle betrokken partijen."

Het wetsvoorstel is aangepast en wordt opnieuw ingediend. Men gaat ervan uit dat dit er wel doorkomt. Zo niet, dan gaan ze in de Tweede Kamer verder praten.

Update 00.03 uur:
Samsom opent het debat. Na een gelijksoortig praatje als Rutte wordt hij hard aangepakt door de oppositie. Buma verwijt hem het houden van een 'reclamepraatje'. Het willen passeren van de Eerste Kamer wordt kritisch bekeken door Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Door anderen wordt het zelfs een list genoemd

Update 00.10 uur:
Wilders valt Diederik Samsom keihard aan. Niet alleen heeft de Partij van de Arbeid grote fouten gemaakt, Samsom heeft er ook een puinhoop van gemaakt. Wilders: "Wordt het geen tijd dat u het aan een ander overlaat? U heeft uw partij alleen maar ellende gebracht."

Update 00.22 uur:
Roemer classificeert de AMvB-route van de VVD als 'bananenrepubliektaferelen'. Het kabinet 'steekt de middelvinger op' naar de Eerste Kamer.

Update 00.41 uur:

Halbe Zijlstra van de VVD nu aan het woord over de PvdA die afspraken niet waren nagekomen. Volgens Roemer eist Zijlstra dat de senatoren aan de pijpen moeten dansen van de partijen in de Tweede Kamer. Zijlstra zegt dat ze geen garanties kunnen afdwingen bij de drie dissidenten van de PvdA, maar dat ze wel zekerheden in gaan bouwen. Met andere woorden, hij kan ze niet dwingen, maar gaat het wel degelijk proberen

Update 00.57 uur:

Volgens Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht aan de universiteit Leiden, is de constructie die de coalitie met de algemene maatregel van bestuur in gedachten heeft wettelijk gezien op zijn zachtst gezegd dubieus.

Update 1:11 uur:

Halbe Zijlstra: 'amvb-discussie is hypothetisch'

Update 1:17 uur:

Geert Wilders is inmiddels aan het woord. De PvdA is volgens hem een zwakke partij en Samsom heeft zijn eigen partij niet onder controle. Vervolgens werd hij keihard afgestraft door Pechtold omdat Wilders toch degene is met overal afgescheiden eenmansfracties.