54 Nigeriaanse militairen ter dood veroordeeld

Een Nigeriaanse krijgsraad heeft woensdag 54 militairen tot de dood voor het vuurpeloton veroordeeld omdat ze weigerden te vechten tegen de extremistische groep Boko Haram. Dat heeft de advocaat van de militairen meegedeeld. Vijf militairen werden vrijgesproken.

De militairen werden beschuldigd van 'samenzwering tot muiterij tegen de autoriteiten van de 7e Divisie van het Nigeriaanse leger'. Deze divisie staat aan het front in de strijd in het noordoosten van Nigeria. Volgens de aanklacht weigerden de militairen deel te nemen aan een operatie om drie plaatsen die in augustus door Boko Haram waren ingenomen te heroveren.

In september werden ook al twaalf Nigeriaanse militairen ter dood veroordeeld wegens muiterij en poging tot moord op hun bevelvoerende officier. Zij verweten hem de dood van collega-militairen die in een hinderlaag vielen nadat hun was bevolen 's nachts over een weg te rijden die dikwijls door opstandelingen werd aangevallen.

Boko Haram veroverde in augustus een aantal plaatsen en dorpen langs de grens met Kameroen en riep in het gebied een kalifaat uit. Veel Nigeriaanse militairen klagen dat zij het moeten opnemen tegen een tegenstander die sterker is in aantal en beter uitgerust. Ook zeggen zij niet hun volledige soldij te krijgen en met te weinig munitie en proviand op pad te worden gestuurd. De laatste tijd zet het Nigeriaanse leger vaker speciale eenheden in tegen de islamitische extremisten.

De vijf jaar oude strijd in het noordoosten van Nigeria heeft duizenden mensen het leven gekost. Meer dan een miljoen mensen zijn uit hun woonplaatsen gevlucht.