Bioscoop VS draait uit protest Team America

Een bioscooop in Texas gaat in de kerstvakantie eenmalig de film Team America: World Police draaien. Tijdens de vertoning van de satire, waarin Amerikaanse mariniers het opnemen tegen dictator Kim Jong-Il, mogen bezoekers Amerikaanse vlaggen meenemen en patriottische kleding dragen. Dat meldt entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Met het opmerkelijke initiatief wil het theater een statement maken tegen het terugtrekken door studio Sony van de komedie The Interview. In die film moeten twee journalisten een aanslag plegen op Kim Jong-Un, de nieuwe leider van Noord-Korea. Sony besloot woensdag de film helemaal niet uit te brengen na dreigementen van een groep hackers die een terroristische aanslag zouden plannen bij bioscopen die de film vertonen. De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben aanwijzingen dat Noord-Korea achter de cyberaanval zit.

Team America: World Police is een hilarische poppenfilm uit 2004 van Matt Stone en Trey Parker, de mannen achter de satirische South Park-reeks en de hitmusical Book of Mormon. Een van de hoogtepunten van de film is de ballad I'm So Ronery. Hierin bezingt Kim Jong Il, die kampt met een spraakgebrek, hoe eenzaam het is om een meedogenloze dictator te zijn.

Sony besloot The Interview terug te trekken nadat de vijf grootste bioscoopketens in Amerika besloten de film niet meer te willen vertonen. Zij willen de veiligheid van werknemers en bezoekers niet in gevaar brengen, stellen zij. Op Twitter wordt geschokt gereageerd op het besluit. "Lieve hackers, nu jullie Hollywood leiden: ik wil graag minder romantische komedies, minder Michael Bay-films en geen nieuwe Transformers", schreef regisseur Michael Moore bijvoorbeeld. Het bericht werd in korte tijd tienduizenden keren geretweet.