Koerden openen aanval op IS in Noord-Irak

Koerdische troepen in Irak zijn woensdag aan een offensief begonnen om de noordelijke stad Sinjar te heroveren. Dat hebben de Koerdische autoriteiten in Noord-Irak gezegd. Sinjar viel in augustus in handen van de extremistische organisatie Islamitische Staat.

De peshmerga, zoals de Koerdische strijders worden genoemd, proberen IS al maanden uit Sinjar te verdrijven. Met ruggesteun van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen trokken ze woensdag de stad binnen. Eerder werden al acht dorpen rondom Sinjar ontzet door de peshmerga. Volgens het Observatorium zijn grote aantallen IS-strijders daarbij verjaagd. Zij hebben hun toevlucht gezocht in Mosul en andere steden die IS nog in handen heeft.

De door de Amerikanen geleide coalitie liet weten twee bombardementen te hebben uitgevoerd bij Sinjar. Daarbij werden twee voertuigen van IS, twee bewakerstorens en een aantal containers vernietigd. Bij Mosul werden nog eens acht luchtaanvallen uitgevoerd.

Toen IS aan haar offensief begon in Noord-Irak werden veel etnische minderheden in de praktijk vogelvrij verklaard. Tienduizenden inwoners van Sinjar, voornamelijk jezidi's, ontvluchtten de stad. Ze zochten toevlucht in de bergen, maar werden daar uiteindelijk omsingeld door de IS-strijders. De Koerden wisten hen uiteindelijk met hulp van de VS te ontzetten.