NAM blij met duidelijkheid

De Nederlandse Aardolie Maatschappij gaat kijken hoe het verder dichtdraaien van de gaskraan in Groningen in haar productieprofiel past. "Het definitieve gasbesluit van minister Kamp zorgt voor duidelijkheid voor de NAM en de inwoners van Groningen", liet het bedrijf dinsdagavond weten.

"Duidelijk is dat we bij Hoogezand-Sappemeer minder gas moeten gaan winnen", vervolgde de NAM. "Maar op dit moment is nog niet precies duidelijk welke gasputten verder worden dichtgedraaid. Verder zien we de opdracht voor het snel verstevigen van woningen als realistisch. Daar gaan we vanaf januari met het Centrum voor Veilig Wonen verdere invulling aan geven."

Het kabinet besloot dinsdag dat volgend jaar maximaal 39,4 miljard kuub gas gewonnen wordt uit het gasveld in Groningen. Eerder werd nog uitgegaan van 42,5 miljard kuub. Naast het verder dichtdraaien van de gaskraan besloot het kabinet werk te maken van het versterken van woningen in het aardbevingsgebied.

Schokkend Groningen vindt de genomen maatregelen niet ver genoeg gaan. "Wij willen dat de winning wordt teruggebracht naar nul. Daarna kunnen we weer in gesprek", liet John Lanting van de actiegroep weten in een reactie. "Minister Kamp gaat met dit besluit volledig aan Groningen en de Groningers voorbij. Dit vraagt om acties. Kamp en de NAM kunnen hun borst natmaken, ze kunnen rekenen op straf. Want dit kun je niet doen met de Groningers. Na de zware beving bij Huizinge zitten er nog steeds veel mensen in de problemen en met dit besluit zal het er niet beter op worden."

Ook Milieudefensie vindt dat de gaswinning nog verder omlaag moet 'om de veiligheid van Groningers te garanderen'. "Van de huidige 42,5 tot maximaal dertig miljard kuub per jaar. Nu het aardgas in hoog tempo opstoken is niet alleen gevaarlijk voor de Groningers, het is ook nog eens dom en kortzichtig", aldus de milieuorganisatie. "Als we de situatie in Groningen niet aangrijpen om energiebesparing en duurzame energie in een stroomversnelling te krijgen, moeten we over tien jaar peperduur aardgas gaan importeren uit Rusland."