Antihomopoliticus Amsterdam mogelijk toch strafbaar

De antihomo-uitspraken die de Amsterdamse politicus Delano Felter vier jaar geleden deed zijn mogelijk toch strafbaar. De Hoge Raad heeft zijn vrijspraak dinsdag vernietigd. Het gerechtshof in Amsterdam moet opnieuw onderzoeken of Felters uitlatingen beledigend en dus strafbaar zijn.

Felter, lijsttrekker van de Republikeinse Moderne Partij bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam, liet zich in februari 2010 negatief uit over homoseksuelen. "We hebben te maken met hele agressieve homofiele groepen hier. Zoals die homofielen bij de politie. Weet je, dat moet gewoon weg", zei hij onder meer. Mensen met een andere seksuele geaardheid moeten 'eruit worden gesodemieterd', was een andere uitspraak van Felter, die afwijkend gedrag 'weg' wil hebben. "We willen even een heterostad."

De politicus werd vrijgesproken van belediging omdat zijn uitlatingen volgens het hof niet bedreigend of intimiderend zijn, en niet hebben aangezet tot haat en geweld. Volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat toeziet op de vrijheid van meningsuiting in het politieke debat, mocht hij deze uitlatingen doen, zo oordeelde het hof.

De Hoge Raad ziet dit anders. Een politicus moet weliswaar kwesties aan de orde kunnen stellen, ook als zijn uitlatingen kunnen kwetsen, choqueren of verontrusten, maar daarnaast heeft hij de verantwoordelijkheid te voorkomen dat zijn uitlatingen in strijd zijn met de wet en principes van de rechtsstaat, aldus de hoogste rechter, die Felters teksten als onverdraagzaam bestempelt.