Eredivisie 2015-2016 start op 7 augustus

Het komende seizoen in de Eredivisie gaat op vrijdag 7 augustus van start. Vijf dagen eerder wordt het voetbalseizoen officieel geopend met de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Dat heeft de KNVB dinsdag bekendgemaakt. De winterstop duurt van 22 december tot en met 14 januari. De finale van het toernooi om de KNVB-beker staat op 24 april 2016 op de kalender.

De start is een week later dan normaal gesproken in een seizoen voorafgaand aan een groot toernooi, zegt KNVB-directeur competitiezaken Gijs de Jong. "De clubs hebben het verzoek ingediend een weekeinde later af te trappen. Met die wens hebben we rekening gehouden."

Door die keuze is er weinig ruimte voor wijzigingen in het schema. Er zijn 32 weekeinden om 34 speelronden in de Eredivisie en 38 speelronden in de Eerste Divisie af te ronden. Dat betekent dat er twee midweekse speelronden zijn op het hoogste niveau. In de Jupiler League komen er zes weekeinden met een dubbel programma. Dat betekent dat alle clubs zowel op vrijdag als op maandag in actie komen.

De KNVB gaat het komende halfjaar aan de slag met de wedstrijdindeling. Op 12 juni wordt dan een conceptprogramma gepresenteerd. Korte tijd later wordt het definitieve speelprogramma vrijgegeven.