Zeven terreurverdachten gepakt in Spanje en Marokko

De politie in Spanje en Marokko heeft zeven vermoedelijke leden van een terreurnetwerk opgepakt. De arrestaties werden in beide landen verricht. Dat hebben de autoriteiten dinsdag gezegd. De terreurverdachten zouden vooral vrouwen hebben gerekruteerd voor de extremistische organisatie Islamitische Staat.

Volgens het Marokkaanse ministerie van binnenlandse zaken woonden de leiders van de groep in Fnideq, net buiten de Spaanse enclave Ceuta. Vrouwen werden vanuit Spanje naar Fnideq gebracht om daar geïndoctrineerd te worden. De Spaanse autoriteiten zeiden in een verklaring dat onder de arrestanten vier vrouwen, onder wie een minderjarige, waren. De verdachten werden opgepakt in de enclaves Ceuta en Melilla en in Barcelona.

De afgelopen jaren hebben Spanje en Marokko tientallen jihadstrijders en terreurverdachten opgepakt. De terreurnetwerken waar deze figuren bij betrokken zijn, hebben vooral het noorden van Marokko en de Spaanse enclaves als hun thuisbasis.

Europa heeft het afgelopen jaar een grote toename gezien van vrouwen die voor IS worden gerekruteerd. Alleen al uit Frankrijk kwamen honderd vrouwen. De vrouwen worden vaak ingezet als zelfmoordterroristen of worden uitgehuwelijkt aan jihadstrijders. Ooggetuigen uit de gebieden waar IS aan de macht is, vertellen hoe de vrouwen worden ingezet als koks, schoonmakers en kinderoppas. Vooral jonge mensen die op zoek zijn naar hun identiteit zouden in trek zijn bij de terreurorganisaties.

Naar verluidt strijden er meer dan twaalfhonderd Marokkanen aan de zijde van IS in Syrië. Honderd jihadstrijders zijn bij terugkeer in Marokko opgepakt. In juli luidde Marokko de noodklok over de dreiging die van deze terugkerende jihadstrijders uitgaat.