Beroepsverbod voor Britse bankier om zwartrijden

Een Britse bankier is verbannen uit de Londense financiële wereld. Toezichthouder FCA heeft Jonathan Burrows een beroepsverbod opgelegd omdat hij jarenlang zwart reed.

De gewezen manager van vermogensbeheerder BlackRock forenste dagelijks zo'n zestig kilometer van Stonegate naar de City, het financiële hart van de hoofdstad. Maar Burrows deed alsof hij pas in Londen was ingestapt en betaalde volgens de spoorwegen slechts voor een reis binnen de stadsgrenzen. Stonegate heeft geen gesloten incheckpoortjes.

Burrows reisde misschien wel vijf jaar lang zwart, denkt spoorwegbedrijf Southeastern. Hij liep pas in november vorig jaar tegen de lamp bij een kaartjescontrole in Cannon Street.

Burrows heeft een schikking van omgerekend 54 duizend euro getroffen met Southeastern. Hij bood maandag aan alle betrokkenen zijn excuses aan. "Ik heb altijd onderkend dat het stom was wat ik deed", zei hij.

De FCA oordeelde dat Burrows' gedrag niet gepast was. Volgens de toezichthouder op de financiële sector voldeed het niet aan de maatstaven voor een ervaren manager.