'Kans op witte kerst nul procent'

De kans is groot dat de kerstdagen dit jaar opnieuw groen verlopen. Winter en kou zijn ver te zoeken, laat Reinier van den Berg van MeteoGroup weten. De kans op een witte kerst is volgens hem zelfs nul procent.

Een sterke westenwind voert onophoudelijk oceaanlucht naar Europa. Dat levert wisselvallig en zacht weer op, schrijft Van den Berg in zijn column voor gladheidsbestrijder ACV. "Goed voor de stookkosten, slecht voor het ouderwetse wintergevoel."

Ook voor de mensen die in de kerstvakantie gaan wintersporten is er weinig goed nieuws. In de Alpen ligt zo weinig sneeuw dat de dalen er even groen bij liggen als in Nederland.

De laatste keer dat in Nederland van een witte kerst sprake was was in 2010, toen in het grootste deel van Nederland een flink pak lag. Ook een jaar daarvoor lag er sneeuw tijdens de kerstdagen.

Sinds 1901 was acht keer sprake van een officiële witte kerst. Daar kan pas van worden gesproken als een meetveld van het KNMI in De Bilt beide kerstdagen volledig is bedekt met sneeuw. Lokaal in Nederland zijn er wel meer witte kerstvieringen geweest.