Vliegverkeer Londen geleidelijk weer op gang

De storing in het Londense luchtverkeersleidingcentrum van vrijdagavond is verholpen. Het vliegverkeer kan gaandeweg zijn normale gang hernemen, meldt de Britse luchtverkeersregelaar NATS.

Volgens medewerkers van het vliegveld Heathrow was de stroom uitgevallen in de NATS-controlekamer in het Engelse Swanwick. De NATS bevestigde in Swanwick met 'een technisch probleem' te kampen. Het bedrijf zette een reparatieploeg op de zaak en heeft de storing naar eigen zeggen opgelost. De NATS bood gedupeerde reizigers excuses aan.

Veel vluchten hebben volgens Heathrow, het grootste vliegveld van Europa, vertraging opgelopen. De storing diende zich op een uiterst ongelegen moment aan. De vrijdagse avondspits is bijzonder druk op de vijf vliegvelden van de metropool Londen.

Door de storing van de luchtverkeersleiding konden vliegtuigen volgens vliegverkeersveiligheiddeskundige Chris Yates niet opstijgen. Toestellen die al dicht bij hun Londense vliegveld van bestemming waren kregen nog wel toestemming om te landen. Andere vluchten werden omgeleid naar naburige luchthavens.

Volgens Yates zijn storingen als deze uiterst zeldzaam. Een vergelijkbaar defect dat anderhalf jaar geleden optrad ontregelde het vliegverkeer dagenlang. De NATS noemde die storing toentertijd een tegenslag 'die je een keer in de tien jaar overkomt'.

Het luchtverkeersleidingscentrum in Swanwick kampt al langer met problemen. Het werd in 2002 met zes jaar vertraging opgeleverd en was toen inmiddels twee keer zo duur als begroot. Sinds de opening ging het meermalen mis met de programmatuur van het centrum. Toen het pas een paar maanden draaide tekende de BBC al uit de mond van een luchtverkeersleider op dat hij er 'potentieel rampzalige' problemen had bespeurd. Ook collega's van de niet bij naam genoemde medewerker deden hun beklag.