Hoofdredacteur Indonesië verdacht van godslastering

De hoofdredacteur van een van de belangrijkste Engelstalige kranten in Indonesië moet zich volgende week melden voor verhoor. Meidyatama Suryodiningrats Jakarta Post drukte afgelopen zomer een spotprent af met de vlag van terreurbeweging Islamitische Staat voorzien van een doodshoofd en beenderen. Die toevoeging bezoedelde volgens islamisten de heiligheid van de Arabische spreuken op de vlag.

Als de politie daarvoor aanleiding ziet in het verhoor kan zij de zaak overdragen aan het openbaar ministerie. Komt het vervolgens van een aanklacht, dan hangt Meidyatama volgens de politie vijf jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

De Jakarta Post heeft de spotprent na publicatie teruggetrokken en zijn verontschuldigingen aangeboden. Maar de islamistische organisatie Korps Mubaligh Jakarta deed aangifte bij de politie en eiste dat de krant zou worden vervolgd.

Meidyatama houdt vol dat het om een 'journalistiek werk' gaat dat het extremistische IS hekelde. ''We zijn verbijsterd, want we hebben niet, zoals de beschuldiging luidt, een misdrijf gepleegd'', zei de hoofdredacteur vrijdag in zijn eigen krant. Meidyatama wil dat de zaak wordt afgehandeld door de Persraad, die door de overheid het toezicht over de journalistieke moraal is opgedragen.

Indonesië is het grootste moslimland ter wereld. De Indonesische grondwet beschermt de vrijheid van meningsuiting, maar de afgelopen jaren zijn er meermalen mensen aangeklaagd voor het lasteren van de islam.