Chinese activist Liu Xiaobo laat van zich horen

De gedetineerde Chinese activist en Nobellaureaat Liu Xiaobo heeft vanuit zijn gevangenis van zich laten horen. Hij wil dat de wereld zijn aandacht vestigt op andere Chinese activisten, liet hij weten in een boodschap die zijn gevangenis uit werd gesmokkeld.

"Het is wel mooi geweest met die auro om mij heen. Ik hoop dat de wereld meer aandacht weet te geven aan andere slachtoffers die minder bekend of onbekend zijn", aldus Liu.

De boodschap van Liu werd donderdag door de Chinese dissidente schrijver Liao Yiwu, die in Berlijn in ballingschap zit, op Facebook geplaatst. Liao kreeg het bericht dinsdag, hoewel hij niet liet weten hoe het tot hem gekomen was. Het was voor het eerst in zes jaar dat hij iets van Liu vernam.

Liu zit een gevangenisstraf van elf jaar uit wegens oproepen tot het ondermijnen van de staat. In 2010, terwijl hij in de gevangenis zat, werd hij onderscheiden met de Nobelprijs voor de vrede. Beijing veroordeelde de beslissing van het Nobelcomité in Oslo en plaatste Liu's vrouw, Liu Xia, onder huisarrest.