Huis VS akkoord met begroting

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is donderdagnacht vlak voor het verstrijken van de deadline akkoord gegaan met de overheidsbegroting. Hiermee is de financiering van overheidsdiensten tot september volgend jaar gewaarborgd.

Veel conservatieve afgevaardigden verzetten zich tegen de begroting. Zij waren het onder andere niet eens met maatregelen van president Barack Obama over immigratie. Ook een grote meerderheid van de Democraten was ontevreden, omdat er in het budget versoepelingen zijn opgenomen voor banken en omdat de begroting ruimte biedt voor hogere politieke bijdragen van donoren.

Obama stond wel achter de begroting en drong er bij zijn partijgenoten op aan hun steun uit te spreken. Nu de begroting door het Huis is, wordt zij doorgestuurd naar de Senaat.

De deadline van donderdagnacht was een harde. Als er geen passende begroting zou hebben klaargelegen zou de financiering van bepaalde overheidsdiensten in het geding zijn gekomen, wat zou hebben kunnen leiden tot een zogenoemde shutdown.