IsraŽl kraakt Ieren om steun voor Palestijnse staat

Israël heeft donderdag felle kritiek geuit op het besluit van het Ierse parlement een onafhankelijke Palestijnse staat te steunen. Het Ierse parlement nam woensdag een niet-bindende resolutie van die strekking aan.

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken noemde de stemming teleurstellend en zei dat het Ierse parlement een stem geeft aan 'hatelijke en antisemitische uitspraken gericht tegen Israël'. Sommige Ierse parlementariërs beschuldigden Israël tijdens het debat van genocide.

De Ierse minister van buitenlandse zaken Charlie Flanagan zei woensdag dat de regering overweegt een Palestijnse staat te erkennen in een poging het vredesproces weer op gang te brengen.

De parlementen van Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje hebben eerder al hun regeringen opgeroepen een Palestijnse staat te erkennen. Zweden ging een stapje verder. Op 30 oktober ging de regering in Stockholm over tot erkenning van een Palestijnse staat. Het Franse hogerhuis dringt bij het Élysée aan ook over te gaan op de erkenning van een Palestijnse staat.