Veel Russische activiteit in Oostzee

De afgelopen dagen is er in het Oostzeegebied sprake van 'ongekende' activiteit door de Russische marine en luchtmacht. Dat heeft de Poolse minister van defensie, Tomasz Siemoniak, donderdag gezegd.

De Russische operaties vinden plaats in internationale wateren en in het internationale luchtruim. Volgens Siemoniak zijn ze bedoeld om de NAVO op de proef te stellen, maar dragen ze niet bij aan 'het bouwen van goede betrekkingen en vertrouwen'.

In het interview werd Siemoniak ook gevraagd naar de onderschepping van twee Russische bommenwerpers door Nederlandse F-16's. Hij wilde niet op de details ingaan, maar zei wel dat het incident er 'een van vele' is. De minister bespreekt het incident later donderdag met zijn collega's van de drie Oostzeestaten. Polen beschouwt het krachtsvertoon niet als een voorbereiding op oorlog, zei de minister.

Estland heeft woensdag de Russische ambassadeur op het matje geroepen, omdat een Russisch vliegtuig het Estlandse luchtruim zou hebben geschonden. Het Russische ministerie van defensie ontkent dit en zei dat het slechts ging om een routinevlucht van Moskou naar de enclave Kaliningrad 'in overeenstemming met de internationale regels voor het gebruik van het luchtruim'.