Juntaverdachten Argentinië doorbreken stilzwijgen

Vier voormalige Argentijnse militairen die beschuldigd worden van misdaden tegen de menselijkheid ten tijde van de Argentijnse dictatuur hebben besloten hun gezworen stilzwijgen te doorbreken. Ze zijn bereid aan te geven waar menselijke resten van slachtoffers van de junta kunnen worden gevonden, zei een rechter in de zaak woensdag.

De vier worden ervan verdacht te hebben deelgenomen aan misdaden in geheime gevangenissen in de provincie Cordoba. Een van hen, Ernesto Barreiro, een voormalig officier die volgens mensenrechtengroepen de belangrijkste beul was in de gevangenis La Perla, wees op locaties waar mogelijk de resten gevonden kunnen worden van 25 mensen die als vermist staan opgegeven.

In 1987, vier jaar na het einde van de dictatuur, was Barreiro de leider van een militaire rebellie die de gekozen regering dwong een wet aan te nemen die amnestie bood aan veronderstelde mensenrechtenschenders. Twee decennia later werd de wet verworpen, wat justitie in de gelegenheid stelde honderden zaken te heropenen.

Zo'n dertigduizend mensen verdwenen of vonden de dood tijdens de dictatuur, die van 1976 tot 1983 duurde.